Grand Theft Auto V – Anmeldelse (PS3)

GTA-HeaderGrand Theft Auto er en titel som alle kender. Det er navnet på en serie af spil, der har defineret en hel generation i de sidste 12 år.

Det er fem år siden GTA IV udkom, og i kløften mellem de store GTA efterfølgere, har genren udviklet sig. Grand Theft Auto V viser at det har hvad der skal til for ikke bare stadig at være relevant, men for at tage “survival of the fittest” til et helt nyt niveau. GTA V er det spil, der endnu engang sætter nye standarder for hele spilbranchen.

I det solrige Los Santos foregår GTA V på tværs af tre forskellige figurer og historier. Michael er den tidligere karriere kriminelle, der lavede en aftale for at redde sit eget skind og sin familie. Franklin er banditten fra ghettoen, og så er der Trevor.

Mens Michael og Franklin er temmelig troværdige karakterer kørt fast i livet, er Trevor en ustabil naturkraft med et lynende temperament, stofmisbruger og i besiddelse af sociopatiske tendenser, der ville få Jack the Ripper til at ligne en helgen. Og han er samtidig uden tvivl den bedste karakter som Rockstar nogensinde har introduceret i et spil.

Trevor er brutal og nådesløs. Han er ånden i GTA V, dit værste mareridt og indbegrebet af umotiveret vold og eksplicit sex i computerspil. Og i GTA V er han bare perfekt.

BF4_Screen_01Så hvad har ændret sig i årene mellem GTA IV og V. For det første er det at køre bil nu ikke længere så frustrerende en oplevelse som tidligere. Styringen er blevet massivt forbedret, men på en måde så den på flotteste vis balancerer arkade fysik og realisme.

Los Santos er et massivt udsnit af USA. Det er delt op i tre særskilte områder, og spillere vil bruge en masse tid på at cruise gaderne i Vinewood tynde, udforske skovene eller forårsage anarki i ørkenen i grænseregionerne. Der er flere lokaliteter til stede her, alle stjålet fra Los Angeles og Santa Monica. Dem der har været der vil nemt genkende “Vinewood boulevard”, “Los Santos stranden” og “Route 66 molen”.

Det er en smuk region at udforske, og storbyområderne får dig til at føle dig mere levende end nogensinde. Politiet jagter for engang skyld også andre end dig. Der er også nye begivenheder, der vil dukke op ud af ingenting, hvor spillerne f.eks. kan få fat i nogle tyvekoster. Begivenheder, der er adskilt fra hovedhistorien der udfolder sig sideløbende.

Og hvilken historie det er. Det er ikke længere den knusende deprimerende fortælling fra de gamle GTA IV dage, der udspiller sig . Der er stadig en masse alvorlige øjeblikke, men de udføres på en måde der ikke tager sig selv alt for alvorligt.

Særlig omtale skal gå til de talte aktører for GTA V. Rockstar har gjort et fremragende stykke arbejde støbning deres tre ledninger , fra Michael , Franklin og Trevor igennem til tilfældige fremmede og de øvrige dusinvis af stemmer til stede .

GTA-V-review-2Grafisk set er GTA V ganske enkelt fantastisk, og kører for det meste på alle cylindre. Der er lækre animationer, konsekvent høje framerates samt nogle fænomenale effekter til stede, som alle skubber både Playstation og Xbox til deres grænser.

På trods af alle disse grafiske lækkerier og tilføjelser er GTA V ikke et stort spring fremad for Rockstar. I stedet er det en videreudvikling af alt deres tidligere arbejde, alt sammen kombineret i én gigantisk “sandbox” oplevelse.

Det er en absolut anbefalelsesværdig oplevelse at udforske GTA V, som du vil få utallige timers sjov ud af. Og som ved alle tidlige spil i serien, kan man jo altid finde på sine egne missioner, når man har prøvet alle dem som spillet har at byde på :-)